Jdi na obsah Jdi na menu
 

Kasické ribano nebo funkční prádlo?

7. 5. 2013

Nasáklé prádlo v místech náloketníků, kolen a třísel také ničí výstroj sportovce. Nevýhoda běžného ribana je také v tom, že se ve většině případu jedná o jednodílný velice nepraktický kus prádla. Hokejisté mají také v místech suspenzoru na tříslech často prodřenou díru, protože se textilní materiál časem opotřebuje. Většina riban má zpravidla zip, který se časem rozbije, což znamená konec jeho životnosti a použitelnosti. Jediná výhoda bavlněného ribana je nižší cena. Ovšem když se rozpočítá délka životnosti klasického ribana s jeho funkčností, jedná se o jasnou volbu.

Termoprádlo

je možná dalo by se říci revoluční vynález, který velmi efektivně zabraňuje prochladnutí organismu, což chrání sportovce před nachlazením, ale také možným zraněním. Je vyráběné z lehkých materiálů, které vylučují pot do výstroje nebo vyšších vrstev sportovce. Tělo tak zůstává po celou dobu sportovního výkonu v suchu a stále na něm zůstává lehké funkční prádlo.

Jak vybrat správně velikost funkčního prádla?

Co se týká velikosti platí, že vrstva nejblíže k tělu má být nejpřiléhavější, abychom mohli dokonale využít vlastnosti, které nám prádlo poskytuje (rychlý odvod vlhkosti od těla). U dalších vrstev a u více vláknových typů prádla je naopak žádoucí, aby vznikla menší vzduchová mezera pro lepší tepelnou izolaci.

Jak udržovat funkční prádlo?

Aby vám kvalitní termo prádlo dlouho a dobře sloužilo je třeba jej správně udržovat. Mělo by se tedy prát obráceně na rubovou stranu, aby nedošlo k zatržení vláken. Praní se doporučuje při teplotě okolo 40 °C, protože vyšší teplota by mohla nenávratně poškodit strukturu vlákna a funkčnost termo prádla. Při praní by se neměly používat avivážní prostředky ani sušička (některé moderní technologie použité ve funkčních prádlech již umožňují použití sušičky, pokud tomu tak je, je tato možnost uvedena na cedulce termo prádla). Ale nejdůležitější je funkční prádlo nežehlit, neboť umělé vlákno bychom nenávratně zničili.

Výhody funkčního prádla

+ nízká hmotnost
 + příjemný materiál
 + dlouhá životnost a stálost materiálu
 + odolnost proti prodření
 + udržení organismu a svalů sportovce v optimální tělesné teplotě
+ možnost využití na více sportů nejen hokej, ale lyže, běh, kolo, tenis atd..
 + možnost kombinovat krátký a dlouhý rukáv dle potřeby
 + rychlé uschnutí a to jak po sportovním výkonu, tak i po vyprání

Nevýhody funkčního prádla

- vyšší pořizovací cena

Výhody ribana

+ nižší pořizovací cena
 + tradiční oblečení hokejistů z dřívější doby

Nevýhody ribana

- během sportovního výkonu je těžké
- propocené ribano hráče nezahřeje, ale má opačný efekt
- ničí spodní vrstvy výstroje – při tření materiálů dochází k prodření
- často zip, který se časem rozbije
- většinou jednodílné provedení, které není zcela praktické
- dlouhá doba uschnutí, většinou hráč potřebuje 2-3 ribana