Jdi na obsah Jdi na menu
 

Volba hokejových bruslí

7. 5. 2013

Před tím, než začnete vybírat značku a model svých nových bruslí, je potřeba si říct, jak dobře umíte bruslit, za jakým účelem brusle kupujete a jak často chodíte na led popř. jak často hrajete hokej.

Mezi bruslemi jsou velké rozdíly, i když se to na první pohled nemusí zdát (nejedná se pouze o cenový rozdíl mezi značkami). V zásadě platí pravidlo, že čím je brusle dražší tím je lépe vyztužená, je pevnější, má lepší nůž (runner), nižší hmotnost a i vyšší odolnost.

Ti, kteří již chodí hrát hokej, ať na úrovni začátečníka, pokročilého či profesionální úrovni, by měli výběru svých nových bruslí věnovat velkou pozornost. Díky naší dlouholeté hokejové kariéře a hokejových zkušeností víme, že není nic horšího, než špatně zvolená brusle.

V současnosti se každá hokejová brusle skládá ze 4 důležitých částí:
1.Bota + jazyk - samotná bota se již dnes neprodává, v obchodech narazíte z drtivé většiny na celý komplet všech částí. Největší rozdíly mezi botami brusle jsou v kvalitě zpracování, pevnosti, výztuze, komfortu a také stylem provedení.
2.Podrážka - ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, podrážka brusle je velmi důležitá, jelikož velmi ovlivňuje celkovou stabilitu, přenos energie při odrazu a v neposlední řadě také odvádí vlhkost během hry. U vyšších modelů bruslí se můžeme setkat např. s carbonovou podrážkou, která je konstruována pro extrémní snížení hmotnosti. Dále také s ruznými urovněmi perforace, pro ještě lepší odvod vlhkosti.
3.Holder - holder je část, která bez nadsázky spojuje brusli s ledem. K brusli je holder speciálně nýtován, aby nedocházelo k nebezpečným pohybův v průběhu hry. Samotný runner (nůž) je pak k holderu buď přišroubován nebo pouze vsazen bez možnosti výměny.
4.Runner (nůž) - na runneru brusle kloužou po ledě a jedná se tak o velmi diskutovanou část, která podléhá stále usilovnému vývoji především kvůli snížení třecí síly, která do jisté míry ovlivňuje hráčovu rychlost. Runnery také podléhají vysokým nárokům při výrobě, aby byla maximalizována jejich odolnost. Velké oblibě se začíná těšit revoluční systém T-Blade, což je systém výměnných nožů, které se nemusí brousit.

Rozdělení hokejových bruslí podle věku:
Dětské brusle (Youht) - jedná se o dětské brusle ve velikosti 26 - 32 (EUR).
Juniorské brusle (Junior) - brusle pro dorostence školního věku ve velikosti 33 - 39 (EUR)
Seniorské brusle (Senior) - standartní velikosti pro dospělého hokejistu - 40 + (EUR)

Rozdělení hokejových bruslí podle úrovně:

Nyní se pokusíme představit základní rozdělení hokejových bruslí, pomocí kterého se můžete lépe orientovat a případně se začlenit do dané skupiny.
Brusle pro amatéry (začátečníky) - tyto brusle jsou konstruovány spíše pro bezkontaktní hokej, kde se příliš často a tvrdě nestřílí. Tyto brusle mají relativně měkkou výztuhu a tím pádem potřebné pohodlí a komfort. Nespornou výhodou jsounízké pořizovací náklady (ceny se pohybují někde v rozmezí 1000 - 2500 Kč) a snadná dostupnost. Je ovšem potřeba počítat s tím, že nejsou konstruovány na příliš časté a náročné hraní, pokud to budete respektovat, tak Vám budou tyto brusle budou dobře a především dlouho sloužit.
Brusle pro poloprofesionály - zřejmě nejběžnější a nejprodávanější kategorie hokejových bruslí. Výhodou je fakt, žepřebírají spoustu aspektů, vychytávek a technologií z nejvyšších modelů, avšak stále za přijatelnou cenu. Laicky řečeno, jedná se takový kompromis mezi špičkovou bruslí a cenou. Tyto brusle jsou vhodné pro hráče na vyšší až poloprofesionální úrovni, kteří již plně dokáží využít potenciál brusle a protihráči umí tvrdě vystřelit, tudíž je potřeba i dostatečná výztuha a ochrana kotníku.
Brusle pro profesionály - zde název hovoří za vše. Jedná se o brusli, která je uzpůsobena pro maximální výkon, využití a ochranu. Brusle je neuvěřitelně pevná, skvěle drží nohu a nepřipouští nejmenší pochybení a slabost. Tomu všemu odpovídá, avšak právem pořizovací cena.

Dále brusle v dnešní době nabízí tzv. tepelné tvarování, které spočívá v jejich nahřátí a následnému vytvarování přesně podle hráčovi nohy. Tepelné tvarování je výsadou především profesionální bruslí, které jsou velmi tvrdé a vyžadují tak určité přizpůsobení na hráčovu nohu. V součastnoti navíc tepelné tvarování umožňuje i velká část bruslí pro poloprofesionály. Doporučujeme vždy nechat brusle tvarovat profesionály, kteří vědí jak na to, brusle se mohou při nesprávném postupu nenávratně poškodit!

Typy hokejistů a volba bruslí:
Začínáte-li s hokejem a soustředíte se spíše na zlepšování dovedností s hokejkou, pukem, bruslení popř. stability, tak jednoznačně doporučujeme volit některé z bruslí kategorie pro amatéry. Tato brusle pro Vás bude dostatečně pohodlná a s přehledem Vám poslouží do doby, než se vypracujete na vyšší úroveň. Pokud s hokejem začínáte, avšak hrajete v týmu s lidmi, kteří umí hrát a především vystřelit, volili bychom již lépe vyztužené brusle (nikdy nevíte, kdy Vás může puk zasáhnout).
Pro hráče, kteří hrají hokej na poloprofesionální úrovni platí, že již dokáží ocenit a hlavně využít kvality střední a vyšší střední třídy (tj. brusle pro poloprofesionály), proto vybírat z této kategorie je na místě. Od této kategorie bruslí se dá také očekávat, že snesou být více zatěžovány, nižší kategorie by Vám nemuseli vydržet.
Profesionální hokejista či bývalý profesionál má tu výhodu, že ví co chce a co je pro něj dobré. Mnoho bývalých profi hráčů hraje v bruslích střední třídy, jelikož profi model ani nepotřebují.
Samostatnou kategorií bychom zvolili rodiče, kteří vybírají brusle svým dětem. Zde doporučujeme jedno: děti nepotřebují nejvyšší model bruslí, špičková výstroj jejich výkony a dovednosti nezlepší. U dětských kategorií je navíc fakt, že střely ani střety nejsou nijak tvrdé, takže tvrdá brusle postrádá vyšší význam. Zvolíte-li měkčí pohodlnější brusli, která nebude dítě tlačit a nebudou se mu tvořit ostruhy, ušetříte především spoustu peněz (z praxe víme, že brusle jsou dítěti spíše dřív malé, než zničené). V průběhu let, kdy se bude dítě posunovat do vyšších věkových kategorií, bychom přecházeli i na vyšší modelovou úroveň bruslí.

2 rady pří výběru bruslí:

1. Výběr správné velikosti bruslí - zde doporučujeme, pokud si nejste jisti, nahlédnout do tabulek velikostí bruslí  jednotlivých výrobců a když i tak budete na rozpacích, kontaktujte svého prodejce, měl by být schopen Vám odborně poradit.

2. Výběr správné šířky bruslí - v dnešní době jsou na trhu k dostání 2 varianty šířky bruslí:
 EE (nebo také 2E) - jedná se o brusli s nižším nártem a širším provedením v oblasti boků D - masovější záležitost, jedná se o brusli s vyšším nártem a užším provedením v oblasti boků
Nejjednodušší způsob výběru správné velikosti bruslí:

Obkreslíte chodidlo na papír a změříte metrem délku od špičky palce po okraj paty (tzv. nejdelší možný rozměr vašeho chodidla), hodnota která vám vyjde v cm je tzv. DÉLKA STÉLKY KTERÁ JE PARAMETREM PŘÍMO V KARTĚ ZBOŽÍ VE VÝBĚRU VELIKOSTI..!

 Příklad:

Obkreslíte chodidlo a vámi změřená hodnota bude např. 26,5 cm, v tomto případě by bylo vhodné zvolit v parametru u vámi vybraného modelu bruslí Bauer velikost např. 7.5 > délka stélky 27 cm. Obecně totiž platí pravidlo, že je vhodné hokejové brusle kupovat s rezervou cca 0,5 cm u dospělých, kterým již noha neroste.